162 de ani de la ce-a de-a doua materializare a CONȘTIINȚEI APARTENENȚEI ROMÂNILOR LA ACELAȘI NEAM
24 ianuarie, 1859 – 24 ianuarie, 2021
Marile Puteri şi-au „construit” istoria cu armele, apoi au scris-o „după dictare.”
Walter S.
România și-a construit istoria cu armele, prin voință națională, însă nu i-a scris încă epilogul.


Principalul animator al celei de-a doua etape a UNIRII românilor, după Mihai VITEAZUL, COLONELUL Alexandru Ioan CUZA ( n. 1820, Bârlad, m. 1873, Heidelberg, Germania) |
La 5 ianuarie, la Iaşi, şi 24 ianuarie, la Bucureşti, a fost ales domn al Principatelor Unite colonelul Alexandru Ioan Cuza.
Prindubla alegere a sa,ca domn la Iaşi şi Bucureşti, românii au înfăptuit o unire adevărată şi nu una formală, contrar intereselor marilor puteri.
JURĂMÂNTUL DE CREDINŢĂ AL DOMNITORULUI PRINCIPATELOR UNITE, ALEXANDRU IOAN CUZA
„Jur să păzesc cu sfinţenie drepturile şi interesele patriei, să fiu credincios Constituţiei, în textul şi spiritul ei, să priveghez la respectarea legilor pentru toţi şi în toate, uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând înaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române.”


S-a nascut in cătunul Gura Văii, din com. Câmpuri, jud. Vrancea, si este unul dintre ţăranii de frunte participanţi la Divanul ad-hoc din Moldova. Deşi la Unire avea doar 52 de ani, a rămas în “memoria istorica” a romanilor ca Moş Ion Roată, pentru că era intelept şi nu se sfia sa îi înfrunte pe boieri cu hotarare.
Hai la Milcov cu grabire… |
În 1861 Turcia recunoaşte unirea deplină a Principatelor Române, pe timpul vieţii lui Cuza.
La 11 decembrie 1861, Cuza adresează naţiunii o proclamaţie, anunţând:
“Unirea este îndeplinită, naţionalitatea română este întemeiată”.
La 22 ianuarie 1862 se formează primul guvern unic al Principatelor Unite, condus de Barbu Catargiu. Parlamentul unic îşi deschide lucrările la 24 ianuarie 1862, an în care Alexandru Ioan Cuza proclamă Unirea definitivă a Principatelor.
Din 1862, Principatele Unite adoptă oficial numele de R O M Â N I A cu capitala la BUCUREŞTI
La 13 februarie 1866, Cuza a părăsit Capitala, declarand, la Palatul Cotroceni, înaintea plecării:
“Să dea Dumnezeu să-i meargă ţării mai bine fără mine decât cu mine. Să trăiască România!”
La 15 mai 1873, s-a stins din viaţă la Heidelberg în Germania.
La înmormântarea sa, pe domeniul familiei din Ruginoasa, Mihail Kogălniceanu spunea:
„Veşnica lui amintire nu se va stinge din inimile noastre şi ale fiilor noştri şi cât va avea ţara aceasta o istorie … cea mai frumoasă pagină va fi aceea a lui Alexandru Ioan I … Nu greşalele lui l-au răsturnat, ci faptele lui cele bune”.

“Cât or fi români pe lume
Cât va fi pe cer un soare
A lui Cuza mare nume
Să fiţi siguri că nu moare.”
(Vasile Alecsandri)






M E S A J ADRESAT BATALIONULUI 202 APĂRARE CHIMICĂ, BIOLOGICĂ, RADIOLOGICĂ ŞI NUCLEARĂ (Intervenţie la dezastre) “GENERAL GHEORGHE TELEMAN”, CU OCAZIA
PREDĂRII – PRIMIRII COMENZI ŞI A DRAPELULUI DE LUPTĂ 30.08.2016 – 30.07.2020
MesajHuşiPredPrimComanda 30 iulie 2020Download
MESAJUL ASOCIAŢIEI CADRELOR DE CHIMIE MILITARĂ ÎN REZERVĂ ŞI ÎN RETRAGERE “COSTIN D. NENIŢESCU” adresat CHIMIŞTILOR MILITARI, activi, în rezervă şi în retragere, oriunde s-ar afla DOMNIILE LOR, cu ocazia împlinirii a 97 ani de la înfiinţarea Trupelor Chimice – “APĂRARE C.B.R.N.”
15.05.1923 – 15.05.2020
Este arhicunoscut că “arma chimică”, în accepţiunea modernă, a apărut în timpul primului război mondial, odată cu folosirea “gazelor de luptă”, în scopul nimicirii forţei vii.
La intrarea României în război, în 1916, întrebuinţarea acestei arme pe diferite teatre de operaţiuni era în plină evoluţie, ceea ce a determinat apariţia în armatele beligerante a unor formaţiuni şi servicii specializate, responsabile cu întrebuinţarea gazelor de luptă, precum şi de realizare a măsurilor de protecţie.
Primul atac cu gaze pe frontul român a fost înregistrat pe 1/2 septembrie 1916, la marginea satului ORLAT, jud.SIBIU, în pregătirea bătăliei de la SIBIU (13/26-15/28 septembrie 1916) – Armata 9 germană a folosit proiectile de artilerie încărcate cu o substanţă iritant-lacrimogenă determinând înlocuirea Regimentului 5 Vânători cu Regimentul 1 Grăniceri.
La 28 aprilie 1917, lt.col.medic Laurenţiu Bârzotescu – şeful de stat major al Serviciului Sanitar al Armatei, a editat ,,Instrucţiuni asupra protecţiunii împotriva gazelor asfixiante”; în 1922, acesta consemnând:
“În primăvara anului 1917, fiind şef de stat major al serviciului sanitar al armatei de operaţii am fost însărcinat cu întocmirea unor instrucţiuni pentru apărarea contra gazelor. Ajutat de locotenentul de rezervă Meteş, care ştia ruseşte şi de farmacistul căpitan de rezervă Liwowsky, şi studiind organizarea acestui serviciu la armata rusească, care în această privinţă era foarte bine organizată şi înzestrată din belşug cu material de protecţiune contra gazelor, am întocmit “Instrucţiuni privitoare la atacul cu gaze şi apărarea contra gazelor asfixiante”, care s’a distribuit la trupe.
S’a înfiinţat apoi o Şcoală la Iaşi cu un poligon la Copou, unde s’a experimentat cu ofiţeri şi gradaţi de la corpurile de trupă şi s’au învăţat aceste mijloace de apărare. Acelaşi lucru s’a făcut apoi la Centrul de Instrucţie al Armatei a II-a la Bacău.
În cuprinsul lucrării “Gazele ca mijloc de luptă. Întrebuinţarea lor în Războiul 1914 – 1918. Atacul cu gaze şi apărarea contra gazelor” – Bucureşti, Tipografia Gutenberg, 1922.” autorul explică:
“La noi, la începutul războiului procurarea materialului de protecţie şi darea de instrucţiuni privea Direcţia Armamentului.
În vara anului 1917 (29 mai), întreaga chestiune a apărării contra gazelor a fost trecută asupra Statului Major al Serviciului Sanitar al Armatei de Operaţii plecând de la principiul că instrucţia trupei în întrebuinţarea mijloacelor de protecţie contra gazelor constituie o ramură a instrucţiei militare a trupei, care trebuie să privească pe comandanţii de pe toate treptele, astfel că Marele Cartier General a despărţit atribuţiile ”
La 31 mai 1917, Ministerul de Război hotărăşte ca pe lângă Direcţiunea Generalã a Muniţiilor, condusă de inginerul Anghel Saligny, să se înfiinţeze SERVICIUL DE STUDII AL PROTECŢIEI CONTRA GAZELOR ASFIXIANTE, care să aibã în compunere un Laborator pentru studiul gazelor asfixiante şi un Atelier de reparat măşti. La conducerea acestui serviciu a fost numit profesorul universitar doctor Nicolae Costăchescu, şeful Laboratorului de chimie organică al Universităţii din Iaşi;
Ordinul Circular no.12071 este primul ordin transmis în întreaga armată română pentru aplicarea prescripţiilor din broşura “Instrucţiuni privitoare la atacul cu gaze şi apărarea contra gazelor asfixiante” întocmite de locotenent-colonelul Laurenţiu Bârzotescu, şeful statului major al Serviciului Sanitar al Armatei de Operaţii şi aprobate de gl.c.a.adj.Constantin Prezan, şeful Statului Major General al Armatei.
Ordinul Circular no.12071 din 26 octombrie 1917
“Am onoarea a vă ruga să binevoiţi a lua măsuri ca prescripţiunile din
broşura “Instrucţiuni privitoare la atacul cu gaze şi apărarea contra gazelor asfixiante” să fie studiate cât mai temeinic de ofiţerii din Comandamentul Dv. şi aplicate cât mai grabnic.
Pentru aplicarea acestor instrucţiuni, pentru adunarea, controlul şi păstrarea materialului de apărare individuală şi colectivă se vor organiza:
La Regiment: O echipă de apărare contra gazelor asfixiante. Această echipă va fi compusă, la fiecare regiment de infanterie, artilerie şi cavalerie din: un ofiţer şi câte un gradat sau soldat inteligent şi cu ştiinţă de carte, pentru fiecare companie, baterie, escadron.
La Divizie: Un ofiţer– la biroul operaţii – va fi special însărcinat cu măsurile de apărare contra gazelor în sectorul diviziei.
La Armată: Un ofiţer (combatant, sanitar sau asimilat)
La Marele Cartier General (Serviciul Sanitar): Va funcţiona un birou
Pentru formarea de instructori şi şefi de echipe la corpuri, precum şi aplicarea instrucţiunilor privitoare la atacul şi apărarea contra gazelor, va înfiinţa cursuri periodice, la care va chema ofiţerii şi gradaţii destinaţi a fi întrebuinţaţi ca instructori.
Şeful de stat major al serviciului sanitar va conduce lucrările biroului de la M.C.G., echipele chimico-tehnice. cursurile de instructori şi are obligaţia de a controla existenţa, situaţia materialului de apărare contra gazelor, cunoşterea întrebuinţării lui, organizarea serviciului de apărare la divizii şi pe poziţii.
Din Înalt Ordin/Şeful Statului Major General al Armatei/General de Corp de Armată Adjutant/General PREZAN”
Principalul efect al înfiinţării serviciului de apărare contra gazelor în toamna anului 1917 l-a reprezentat creşterea considerabilă a capacităţii de luptă a armatei române în condiţiile întrebuinţării de către inamic a substanţelor toxice de luptă.
În contextul politic, economic şi militar, existent în lume după Primul Război Mondial, sau Marele Război cum a fost numit, când principalele armate îşi reorganizează serviciile de profil chimic, unele în mod făţiş – SUA, Rusia, Italia, Franţa, Polonia etc.- altele camuflat – Anglia, Germania, când industriile chimice din multe state cunoşteau ritmuri accelerate de dezvoltare, era firesc ca şi în armata română să apară problema perfecţionării organizării apărării împotriva gazelor de luptă.
La începutul anului 1922, în cadrul Direcţiei a XI-a Tehnică Superioară, din Ministerul de Război, înfiinţată în iunie 1920, s-a analizat problema armei chimice în ansamblul său, subliniindu-se necesitatea pregătirii armatei pentru a face faţă unui eventual război chimic.
Secţia I Tehnică din cadrul Direcţiei a fost însărcinată să studieze toate aspectele organizării unui serviciu specializat în armata română. Prima acţiune a reprezentat-o efectuarea unei vizite de documentare în Polonia în mai 1922.
Delegaţia compusă din lt.col. George E. Popescu (artilerist) şi lt.col.farm. dr. Alexandru Ionescu-Matiu a studiat timp de o lună de zile organizarea serviciului de gaze, luând la cunoştinţă de activitatea Institutului de Gaze şi Şcolii de Gaze din Warşowia, precum şi a Atelierului de măşti din Zegrze.
La înapoiere, pe baza documentării şi a specificului armatei române, delegaţia a prezentat propuneri de constituire a unor instituţii şi unităţi specializate (laboratoare de gaze, şcoală de gaze, baterie de gaze, atelier de repararea şi verificarea măştilor), precum şi privind introducerea instrucţiei de specialitate la toate unităţile şi instituţiile militare.
Prin Decizia Ministerială nr.297 din 8 mai 1923, publicată în Monitorul Oastei nr.28/1923 s-a înfiinţat Comitetul Consultativ de Gaze.
“Având în vedere propunerile Marelui Stat Major prin referatele nr.
123/1923, nr.1994/1922 şi nr.135/1923 ale Direcţiei a XI-a Tehnică Superioară din Ministerul de Războiu Decid:
Art.1. – Toate chestiunile privitoare la pregătirea armatei pentru eventualităţile războiului chimic vor depinde de Direcţia a XI-a Tehnică Superioară din Ministerul de Războiu, care va studia de acord cu Marele Stat Major, după ce va lua şi avizul Comitetului Consultativ arătat la articolul 2.
Art.2. – La Direcţia a XI-a Tehnică Superioară va funcţiona un COMITET CONSULTATIV pentru chestiunile tehnice privitoare la războiul chimic, după cum urmează:
- directorul superior al Direcţiei a XI-a Tehnică Superioară, ca preşedinte;
- patru profesori universitari chimişti;
- şeful laboratorului special al gazelor de luptă;
- un chimist de la acel laborator, ca membri.
Art.3. – Acest comitet se va întruni după necesităţi la Direcţia a XI-aTehnică Superioară la cererea preşedintelui şi-şi va consemna încheierile prin procese-verbale. Secretariatul comitetului va fi numit de către Direcţia a XI-a Tehnică Superioară, care va hotărî şi şedinţele comune cu comitetul tehnic al său.
Ministrul de Răsboiu s.s Gl.Div. Mărdărăscu ”.
La 25 martie 1931, în conferinţa “Din problemele războiului chimic” expusă la Congresul Societăţii de Chimie din România, dr. Costin D Neniţescu remarca:
“După descoperirea prafului de puşcă în secolul al XIII-lea, nici o altă invenţie nu a produs schimbări atât de profunde în arta militară ca întrebuinţarea mijloacelor chimice de luptă în războiul trecut. ”
Promulgarea la 28 aprilie 1932, prin Înaltul Decret nr.1536/1932 a Legii nr.125 relativă la modificarea Legii de organizare a armatei, publicată în M.O. nr.132/1932 şi promulgarea Legii relative la stabilirea cadrelor şi efectivelor armatei din 4 mai 1932, publicată în M.O. nr.106 din 9 mai 1932, constituie consacrarea în terminologia militară românească a sintagmelor arma chimică (de sine stătătoare între celelalte arme, distinctă în cadrul armatei române), trupe chimice şi ofiţer chimist; culoarea acestui gen de armă fiind “galben-verzui”, iar semnul de armă – o mască contra gazelor.
Proliferarea noilor riscuri şi ameninţări amplifică aspectele de insecuritate ale mediului global astfel că, în perspectiva următorului deceniu, ordinea mondială va arăta sensibil diferit, în condiţiile în care noua dinamică a relaţiilor internaţionale favorizează eforturile comunităţii euroatlantice care vizează construcţia unui nou echilibru internaţional, capabil să asigure expansiunea şi consolidarea libertăţii şi democraţiei.
În acest context, riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale a României sunt percepute, în primul rând, din perspectiva posturii de ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene.
În acelaşi timp, însă, o serie de ameninţări noi, asimetrice, hibride, de natură militară şi non-militară tind să sporească sub raportul gradului de pericol şi al posibilităţii de producere şi pot afecta grav starea de securitate a cetăţenilor români sau a organizaţiilor din care România face parte.
Combaterea terorismului şi a proliferării armelor de distrugere în masă CBRNE reprezintă o prioritate a preocupărilor vizând pacea şi securitatea statelor lumii, din cauza amplificării riscului de folosire iraţională a rezultatelor dezvoltării ştiinţei şi tehnologiei moderne.
În pofida unor progrese majore privind reducerea arsenalelor nucleare strategice şi a unor succese importante obţinute în implementarea acordurilor internaţionale de neproliferare, pericolul distrugerii civilizaţiei umane şi a vieţii, prin folosirea unor astfel de mijloace, se menţine încă ridicat.
Sporesc, totodată, riscurile ca armele de distrugere în masă să facă joncţiunea cu terorismul internaţional sau ca terorismul nuclear să fie promovat de regimuri iresponsabile.
Provocările secolului XXI nu numai că infirmă modul superficial al unora de abordare a misiunilor Apărării CBRNE, ci îi sporesc importanţa.
Razboiul din Golf, unde ameninţarea ChBio a constituit un adevărat coşmar, actele teroriste chimice şi biologice, comerţul ilicit cu substanţe radioactive, accentuate de îngrijorarea
proliferării ADMCBRNE la un nivel fără precedent, au făcut ca
Apărării C.B.R.N.E. să i se acorde o importanţă deosebită, chiar preferenţială şi privilegiată în unele armate moderne.
Sperăm şi dorim să fim una din acele armate moderne!
Luna mai este pentru noi o lună a aniversărilor:
97 de ani de la înfiinţarea Trupelor Chimice;
- 89 de ani de la înfiinţarea Bazei de Instrucţie pentru Apărare CBRN;
– 17 ani de la participarea unei structuri de valoare companie – Compania 383 Ap.N.B.C.- în cadrul “Coalţiei împotriva Irakului” la singurul război în care a fost iminentă folosirea armelor chimică şi biologică.
Raportul Comisiei Multinaţionale de Evaluare, pe baza acţiunii în cadrul aplicaţiei întrunite desfăşurate pe data de 21.04.2003, consemna:
„Compania 383 Ap.N.B.C. este o unitate remarcabilă şi bine condusă. Militarii şi-au îndeplinit misiunile în condiţii severe de căldură şi însorire.Unitatea este în măsură să execute misiuni de cercetare sau decontaminare pentru Forţele Aliate. Este o onoare să lucrezi cu astfel de profesionişti dedicaţi.”
Aceşti “profesionişti dedicaţi”, care sunt şi printre dumneavoastră, au scris o pagină memorabilă în istoria Trupelor Chimice şi în Cărţile de Onoare ale fiecărei unităţi care a contribuit cu efective la compunerea Companiei.
Aceste 3 aniversări vor fi pururi îngemănate, fiecare constituind un eveniment, iar împreună încununarea apoteotică a armei.
Maximă atenţie trebuie acordată coşmarului SARS – CoV – 2. Lecţiile învăţate vor fi determinante abordăriii ulterioare a componentei “B” din Apărarea CBRNE! Felicitări tuturor!
Să nu ne uităm patronii spirituali ai chimiştilor militari – Sfinţii Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi Maica sa Elena care ne veghează şi ne ocrotesc!
Un moment de aducere aminte şi aprinderea candelei din suflet pentru toţi făuritorii istoriei trupelor!
Folosesc acest prilej minunat, pentru a vă transmite gândurile bune de sănătate şi viaţă lungă în deplinătate, precum şi urările cele mai simţite din partea Asociaţiei Cadrelor de Chimie Militară în Rezervă şi în Retragere “Costin D. Neniţescu” care are filiale şi subfiliale în Bucureşti, Buzău, Câmpulung Muscel, Huşi, Iaşi şi Vaslui cu peste 200 de membri.
De asemenea, vă fac cunoscută buna intenţie şi răbdarea excelenţelor lor şi seniorilor de a vă aştepta, ca în timp să vă alăturaţi dumnealor.
Împreună să purtăm mai departe tradiţiile acestei arme de elită a Armatei României!
Să ne călăuzească dorinţa de a sluji cu devotament şi responsabilitate ROMÂNIA şi poporul său, dobândind vibraţia unică sub tricolor!
LA MULŢI ANI onoraţi şi stimaţi camarazi de armăLA MULŢI ANI tuturor doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, care provin/s-au confirmat/au lucrat în domeniul armei – unităţi, servicii, subunităţi, formaţiuni etc..

Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Membrilor filialelor A.C.Ch.M.R.R. născuți în luna APRILIE
Filiala/ Numele și prenumele | Gradul | Ziua /anul de naștere |
București | ||
Asimionesei Mihai | Col. (r.) | 12 .04. 1937 |
Babiuc Victor | Col. (r.) | 06 .04. 1927 |
Boboc Florian | Col. (r.) ing. | 07.04. 1944 |
Diculescu Alexandru | Col. (r.) ing. | 02..04.1947 |
Dumitrescu Dan | Col. (r.) | 24 .04.1950 |
Muşat Ion | Col. (r.) | 02 .04.1953 |
Tăbăcaru Cristian | Col. (r.) | 08 .04. 1948 |
Câmpulung Mușcel | ||
Curuia Gabriel | Col.(r) | 14.04.1956 |
Buzău | ||
Livint Neculai | Col. (r.) | 23.04.1952 |
Iaru Petrea | Col. (r.) | 10.04.1957 |
Dobre N. Stere | Lt. col. (r.) | 08.04.1952 |
Vodarici St. Marian | Mr. (r.) | 29.04.1957 |
Vaslui | ||
Fecioru Gelu | M.M.(r.) | 09.04.1960 |
Doroftei Gh. | M.M.(r.) | 01.04.1948 |
Gilea Gh. | Mr. (r.) | 01.04.1957 |
Iași | ||
Aionoaie N. Jică | Col. (r.) | 15.04.1957 |
Căpăţână Constantin | Col. (ret.) | 11.04.1950 |
Oghină Radu | Slt. (rz.) | 15.04.1957 |
Ne cinstim veteranii!
Încă un nonagenar printre membrii A.C.Ch.M.R.R.!
Astăzi, 06.02. 2020, domnul colonel (rtr.) Ion Trandafir, membru al Asociației Cadrelor de Chimie Militară în Rezervă și Retragere, filiala București, împlinește frumoasa vârstă de 90 de ani. Cu această ocazie, Consiliul Director al A. C. Ch. M. R. R. îi urează mulți ani fericiți înainte, cu sănătate! Să ne trăiți!
În data de 21.01.2020, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a A.C.Ch.M.R.R., am avut onoarea să-l sărbătorim și pe decanul de vârstă al Asociației, dl. veteran de război, col. (rtr.) Laurențiu Patraș, care, pe data de 18 ianuarie 2020, a împlinit 94 de ani!
LA MULȚI ANI!

1 Decembrie, Ziua Națională a României


Avem onoranta ocazie de a ne adresa seniorilor, „OSTENITORI, ŞLEFUITORI, TRUDITORI, ENTUZIAŞTI, NOSTALGICI, IUBITORI” ai armei, “OŞTENI” ai chimiei militare, la un moment de sărbătoare, reiterând dovada ataşamentului faţă de ţară, dârzeniei, disciplinei, simţului datoriei şi al onoarei militare, puterii şi curajului pe care le-aţi apărat şi le-aţi afirmat cu tărie decenii la rând, îndeplinindu-vă cu abnegaţie îndatoririle de cetăţeni şi ostaşi ai României, în drumul spre o construcţie democratică, europeană şi euro-atlantică.
Suntem din generaţiile care şi-au consacrat viaţa activă, cu devotament, cu responsabilitate, cu demnitate şi cu onestitate activării, în cazul nostru ca militari într-o instituţie cu destinaţie specială în articularea Oştirii Naţionale.
În cei 15 ani de activitate am reuşit să realizăm acţiuni notabile pentru ISTORIA CHIMIEI MILITARE, să evocăm evenimentele importante din evoluţia armei, să cinstim faptele memorabile ale personalităţilor contributoare la înfiinţarea şi parcursul armei, să conservăm şi să îmbunănăţim tradiţiile.
Apreciem relaţia colegială instituită cu colegii activi, sperăm în menţinerea şi dezvoltarea acesteia în spiritul tradiţiei existente în “Trupele Chimice”.
Să nu ne uităm patronii spirituali ai chimiştilor militari – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Maica sa Elena care ne veghează şi ne ocrotesc! Totodată, se cuvine să aducem un pios omagiu, tuturor eroilor din arma Chimie Militară/Ap.C.B.R.N. deveniţi legendă şi intraţi pe vecie în conştiinţa naţională. Fie ca sacrificiul lor, să constituie un imbold pentru întreaga dumneavoastră activitate. Un moment de aducere aminte şi aprinderea candelei din suflet pentru toţi făuritorii istoriei trupelor!
Împreună să purtăm mai departe tradiţiile acestei arme de elită a Armatei României!Să ne călăuzească dorinţa de a sluji cu devotament şi responsabilitate ROMÂNIA şi poporul său, dobândind vibraţia unică sub tricolor!
LA MULŢI ANI onoraţi şi stimaţi camarazi de armă!
A apărut volumul I al dicționarului biografic ” OŞTENI AI CHIMIEI MILITARE”
În cuprins, în cele 485 de pagini, găsiți fotografii şi date biografice din carierele militare ale unor membri A.C.Ch.M.R.R.

Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Săgetătorilor și capricornilor, membri ai filialelor A.C.Ch.M.R.R.,
și tuturor rezerviștilor militari născuți în luna DECEMBRIE.
Filiala / Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua / anul de naștere |
București |
||
Boghian Ion | M.M. pr. (ret.) | 03.12.1947 |
Moinescu Emilian Constantin | Col. (ret.) | 04.12.1951 |
Moisescu Marin | Col. (ret.) | 02.12.1944 |
Niţă Stere | Col. (ret.) | 13.12.1939 |
Popescu Eugeniu | Col. (ret.) | 24.12.1945 |
Vasile Gheorghe | Col. (ret.) | 01.12.1941 |
Câmpulung Mușcel |
||
Bidilică Cornel | M.M. Pr.(r.) |
06.12.1957 |
Grigorescu Mihail | Col. (ret.) |
14.12.1950 |
Buzău |
||
Lazar Gicu | Lt.col. (ret.) |
22.12.1952 |
Ionescu Dan |
Mr. (ret.) |
10.12.1952 |
Vaslui |
||
Rosu Nicusor | Cpt.(r.) |
02.12.1957 |
Nitica C-tin. | Col. (ret.) |
08.12.1950 |
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Scorpionilor și săgetătorilor, membri ai filialelor A.C.Ch.M.R.R.,
și tuturor rezerviștilor militari născuți în luna NOIEMBRIE.
Filiala / Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua / anul de naștere |
București |
||
Boboc Vladimir | Lt.col. (r.) ing. | 20 nov. 1957 |
Guşanu Nazarie | Col. (ret.) | 01 nov.1929 |
Năstase Irina | Col. (ret.) | 18 nov. 1951 |
Nistor Mihai – Dumitru | M.M. pr. (ret) | 06 nov. 1943 |
Parasca Constantin | M.M.pr.(r.) | 22. nov. 1956 |
Văleanu Mihai | Col. (r.) ing. | 02.nov.1958 |
Câmpulung Mușcel |
||
Iancu Aurel | Col. (ret.) | 01. nov.1948 |
Buzău |
||
Harstoaga Gh. | Mr. (ret.) | 12. nov.1950 |
Ionescu G.Marin-Lucian | Cpt. (ret.) | 03. nov.1946 |
Vaslui |
||
Cozma Mihai | Mr. (r.) | 02. nov.1958 |
Cozma Gabriel | Mr. (r.) | 02. nov.1958 |
Stoleru Damian | Mr. (r.) | 15. nov.1957 |
Huși |
||
Iași |
||
Toran Ioan | Plt.adj. (ret.) | 13.11.1936 |
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate! Balanțelor și scorpionilor, membri ai filialelor A.C.Ch.M.R.R., și tuturor rezerviștilor militari născuți în luna OCTOMBRIE.
Filiala / Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua / anul de naștere |
București |
||
Cocoroveanu Matei | S.C. | 25 oct.1947 |
Mărunţelu Nicolae | Lt.col.(r.) ing. | 26 oct. 1952 |
Mituleţu Ion | Col. (r.) prof.dr. | 13 oct. 1957 |
Munteanu Nicolae | Col. (ret.) | 11 oct. 1932 |
Neagu Corneliu | Col. (ret.) | 22 oct. 1936 |
Nicolae Ion | Col. (r.) ing. | 19 oct.1953 |
Păltânea Nicoliţa | Col. (ret.) | 01 oct. 1947 |
Popescu V. Ioan | Col. (r.) ing. | 02 oct. 1935 |
Toma Ştefan | Col. (ret.) | 15 oct. 1934 |
Văleanu Corina | Lt. Col. (r.) | 11 oct. 1954 |
Câmpulung Mușcel |
||
Gârtan Viorel | Lt.Col. (r.) | 06 oct. 1953 |
Ionescu Graţian | Col. (r.) | 04 oct. 1954 |
Mocanu Petre | Plt.adj. (ret.) | 25 oct. 1952 |
Rădulescu Gheorghe | Col.(ret) | 05 oct. 1930 |
Buzău |
||
Duta Benone | Lt.col. (r.) | 18 oct. 1953 |
Parasca Vasile | Lt.col (ret.) | 26 oct. 1950 |
Vaslui |
||
Giurgiu Arghir | Col. (ret.) | 30 oct. 1931 |
Iași |
||
Hâncu V.Vasile | Col. (ret.) | 01 oct. 1947 |
Plai G. Lenuţa | Lt.col.(r.) | 16 oct. 1955 |
După 45 de ani. Revederea promoției 1972.
un film realizat de col. (ret.) Mihail Grigorescu
https://youtu.be/et1O3RUMau0
Dragi colegi ,
Am reusit sa editez partial filmul Revederii promotiei OFITERI DE CHIMIE MILITARA 1972 , SIBIU 6-8 sept a.c..Probabil , unii dintre Dvs s-au si intrebat ce tot imi dau eu importanta filmand intruna cu telefonul. ..
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Fecioarelor și balanțelor, membri ai filialelor A.C.Ch.M.R.R.,
și tuturor rezerviștilor militari născuți în luna SEPTEMBRIE.
Filiala / Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua / anul de naștere |
București |
||
Bălulescu Gheorghe | Col. (ret.) ing. | 21 09.1937 |
Dănilă Ion | Gl. Bg. (ret.) | 12 09.1945 |
Gheorghiu Cristian | Gl.Bg.(ret.) ing. | 19 09.1946 |
Ignat Vasile | Gl.Bg. (ret.) | 16 09. 1948 |
Nistor Viorel | Lt.col.(r.) | 27 09.1954 |
Stoica Victor | Col. (r.) | 25 09.1955 |
Ţurcanu Constantin | Col. (ret.) ing. | 19 09. 1937 |
Câmpulung Mușcel |
||
Aftanasă Constantin | MM pr. (r.) | 14.09.1953 |
Mihai Gheorghe | Col. ing. (ret.) | 02.09.1944 |
Popescu Cristinel | Plt.adj. şef (ret.) | 20.09.1950 |
Răuţoiu Nicolae | MM Cl.I (ret.) | 28.09.1940 |
Buzău |
||
Cobilita Ioan | Gl.Bg.(r.) | 10.09.1959 |
Cornea Ioan | Col. (ret.)ing. | 18.09.1947 |
Iancu Nicu | MM Cl.I (r.) | 10.09.1963 |
Vaslui |
||
Cojan Mihai | Plt.adj. (ret.) | 24.09.1939 |
Tinta C-tin. | Plt.adj. (ret.) | 19.09.1948 |
Barbu Danut | Plt.adj. (r.) | 01.09.1956 |
Huși |
||
Buhuş Emil | Lt. col. (r.) | 02.09.1955 |
Iași |
||
Văduva Cristian | Mr. (r.) | 18.09.1968 |
Între 18 și 20 august 2017, la „Moara cu noroc” de la Ineu, județul Arad, promoția 1977 si-a măcinat amintirile acumulate în cei 40 de ani de după absolvire.
Exceptându-l pe Neluțu Lucaciu, pe care Dummnezeu l-a chemat la oastea Sa, ar fi trebuit să răspundă prezent, următorii:
1. | Boros Petru-Vilmos |
2. | Boțan Dumitru |
3. | Clinciu Gheorghe |
4. | Cojocaru Ionel |
5. | Costan Mihai |
6. | Danilescu Corneliu |
7. | Gheorghe Constantin |
8. | Diaconu Mircea-Dorel |
9. | Hasan Erol |
10. | Hlihor Constantin |
11. | Kessler Ioan |
12. | Mândru Nicolae |
13. | Mihalache Sorin |
14. | Milu Gheorghe |
15. | Mironescu Dorel-Vali |
16. | Pănoiu Sabin |
17. | Petru Zaharie |
18. | Puf Nicolae |
19. | Roșca Marian |
20. | Scrobotă Vasile |
21. | Socol Emilian |
22. | Stan Valeriu |
23. | Stănică Gheorghe |
24. | Stoica Victor |
25. | Tamaș Ioan |
Au fost 14 din 25
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Leilor și fecioarelor, membri ai filialelor A.C.Ch.M.R.R. și tuturor rezerviștilor militari născuți în luna AUGUST
Filiala / Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua / anul de naștere |
București |
||
Brânzei Dumitru | Col. (ret.) | 09 08.1934 |
Călcîi Diogen | Col. (ret.) | 23 08.1934 |
Creţu Ionel | Col (ret.) ing. | 07 08.1948 |
Daviţoiu Emilian | Col. (ret.)med. | 14 08.1933 |
Dumitrescu Vicenţiu | Col. (ret.) | 05 08.1940 |
Lelcu Vasile | Col. (ret.) | 16 08. 1949 |
Popovici Ion | Col. (ret.) | 25 08. 1936 |
Savu Ion | Col. (ret.)dr. ing. | 10 08.1953 |
Stan Mihai | Col. (ret.) ing. | 12 08.1935 |
Câmpulung Mușcel |
||
Cumpănăşoiu Nicolae | Col. (ret.) | 22.08.1947 |
Buzău |
||
Coman Valeriu | Col.(r.) | 16.08.1956 |
Ivan. Ion | Lt. col. (ret.) | 12.08.1952 |
Nae Ion | Mr. (r.) | 13.08.1958 |
Morosanu Liviu | Plt.maj. (r.) | 04.08.1961 |
Predescu Gheorghe | Plt..adj. (ret.) | 20.08.1945 |
Vaslui |
||
Cileac Ilie | Lt.col. (ret.) | 06.08.1957 |
Mehedint Gheorghe | Lt.col. (ret.) | 28.08.1959 |
Chelaru Eugen | M.M. (ret.) | 25.08.1950 |
Huși |
||
Gheorghiu Mihai | Col.(r.) | 19.08.1954 |
Iași |
||
Clinciu G. Gheorghe | Mr. (r.) | 28.08.1955 |
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Racilor și leilor, membri ai filialelor A.C.Ch.M.R.R.,
născuți în luna IULIE
Filiala / Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua / anul de naștere |
București |
||
Bărbuică Constantin | Col. (r.) ing. | 16 iul. 1937 |
Burlacu Ghiorghi | Col. (r.) dr. | 08 iul. 1938 |
Năstase Constantin | Gl.Mr. (r.) | 16 iul. 1954 |
Nică Gheorghe | Col.(r.) ing. | 25 iul. 1934 |
Popescu N. Ioan | Col. (r.) | 16 iul. 1931 |
Stroe Petre | Col. (r.) | 01 iul. 1956 |
Câmpulung Mușcel |
||
Pleşa Dumitru | Col.(ret.) ing. | 09.07.1927 |
Popescu Nicolae | Gl.bg (ret.) dr. | 16.07.1949 |
Radu Ilie | MM Cl.II (ret.) | 20.07.1948 |
Buzău |
||
Aldea Alexandru | Col. (ret.) | 01.07.1947 |
Popa M. Ilie Marian | Plt.adj (r.) | 21.07.1959 |
Gramoiu C. Mihaita | Plt.adj. (ret.) | 10.07.1953 |
Vaslui |
||
Buhăiescu Iorgu | Lt.col. (ret.) | 25.07.1949 |
Huși |
||
Blăniţă I. Ioan | Mr.(r.) | 03.07.1964 |
Huzum C. Gheorghe | Plt. adj.şef. (ret.) | 13.07.1949 |
Codreanu Nicu | Plt. adj.şef. (ret.) | 25.07.1940 |
Iași |
||
Dosoftei N. Petrică | Col. rz. | 09.07.1952 |
Pricop G. Ion | Col. ret. | 06.07.1942 |
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Membrilor filialelor A.C.Ch.M.R.R. născuți în luna IUNIE
Filiala / Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua / anul de naștere |
București |
|
|
Bodoga Petre | Col. (r.) dr. ing. | 08 iun. 1938 |
Iliţoi Dinu | Col. (r.) ing. | 11 iun. 1952 |
Iordache Constantina | Lt.col. (r.) | 09 iun. 1954 |
Iordănescu Dumitru | Col. (r.) | 28 iun. 1933 |
|
|
|
Câmpulung Mușcel |
|
|
Vladescu Ilie | Col. (ret.) Ing. | 26 iun. 1937 |
Buzău |
|
|
Balaceanu Gheorghe | Lt. col. (r.) | 28 iun. ? |
Dima Dumitru | Mr. (ret.) | 19 iun. 1950 |
|
|
|
Vaslui |
||
Iordachi Teofil | Col. (ret.) | 02 iun.1952 |
Baicu Miluta | M.M. (ret.) | 02 iun.1947 |
Ghiur Toader | Col. (ret.) | 09 iun.1948 |
Tudor C-tin. | Lt.col.(r.) | 20 iun.1956 |
Huși |
||
Geman Ioan | Col. (ret.) | 18 iun.1934 |
Rotaru Dumitru | Plt. adj. șef | 23 iun. 1941 |
Iași |
||
Coman Aurora | Lt. col. (r.) | 15 iun.1953 |
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Membrilor filialelor A.C.Ch.M.R.R. născuți în luna MAI
Filiala/ Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua /anul de naștere |
București |
||
Carapancea Nicolae | Col. (r.) | 02 mai 1948 |
Mirea Constantin | Col. (r.) ing. | 14 mai 1945 |
Niculescu Ion | Col. (r.) ing. | 02 mai 1932 |
Ostafe Ion | Col. (r.) | 08 mai 1938 |
Prunache Dumitru | Gl.Mr.(r.) ing. | 08 mai 1934 |
Câmpulung Mușcel |
||
Ilioiu Paulin | Plt.adj. şef |
05mai 1950 |
Morariu Constantin | M.M.pr. | 07mai.1957 |
Penelea Benone | Plt.adj. | 18 mai 1947 |
Popa Dumitru | Col. | 03 mai 1961 |
Buzău |
||
Vaslui |
||
Baba Silviu | M.M. | 24 mai.1956 |
Huși |
||
Mihalaş D. Ilie – Mugurel | Lt. col. | 28 mai 1965 |
Marin I. Cristinel | Cpt. | 28 mai 1967 |
Iași |
|
|
Olaru Paul | Col. ret. | 12 mai 1937 |
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Membrilor filialelor A.C.Ch.M.R.R. născuți în luna APRILIE
Filiala/ Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua /anul de naștere |
București |
||
Asimionesei Mihai | Col. (r.) | 12 .04. 1937 |
Babiuc Victor | Col. (r.) | 06 .04. 1927 |
Boboc Florian | Col. (r.) ing. | 07.04. 1944 |
Diculescu Alexandru | Col. (r.) ing. | 02..04.1947 |
Dumitrescu Dan | Col. (r.) | 24 .04.1950 |
Muşat Ion | Col. (r.) | 02 .04.1953 |
Tăbăcaru Cristian | Col. (r.) | 08 .04. 1948 |
Câmpulung Mușcel |
||
Curuia Gabriel | Col.(r) | 14.04.1956 |
Buzău |
||
Livint Neculai | Col. (r.) | 23.04.1952 |
Iaru Petrea | Col. (r.) | 10.04.1957 |
Dobre n. Sterea | Lt. col. (r.) | 08.04.1952 |
Vodarici St. Marian | Mr. (r.) | 29.04.1957 |
Vaslui |
||
Fecioru Gelu | M.M.(r.) | 09.04.1960 |
Doroftei Gh. | M.M.(r.) | 01.04.1948 |
Gilea Gh. | Mr. (r.) | 01.04.1957 |
Huși |
||
Palade C. Corneliu | Mr.(r.) | 21.04.1965 |
Iași |
|
|
Aionoaie N. Jica | Col. (r.) | 15.04.1957 |
Căpăţână Constantin | Col. (ret.) | 11.04.1950 |
Oghină Radu | Slt. (rz.) | 15.04.1957 |
Membrilor filialelor A.C.Ch.M.R.R. născuți în luna MARTIE
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate și belșug!
Filiala/ Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua /Anul nașterii |
BUCUREȘTI |
||
Ceterchi Gheorghe | Col. (ret.) ing. | 26 mar. 1937 |
Ganea Stelică | Col. (ret.) | 28 mar. 1935 |
Mareşi Ioan | Col. (ret.) | 03 mar. 1948 |
Mihailiuc Gheorghe | Col. (ret.) | 03 mar. 1945 |
Taban Nicolae | Col. (ret.) | 09 mar. 1931 |
Ţăpârlea Goriţă | Plt. adj. (ret.) | 06 mar. 1952 |
BUZĂU |
||
Anghel Constantin | Cpt. (r.) | 20 mar. 1960 |
Mirescu Petre | Lt.col. (ret.) | 23 mar. 1947 |
Panaitescu Mircea | Plt. maj. (r.) | 28 mar. 1956 |
IAȘI |
||
Bălan Nicu | Col. (ret.) | 18 mar. 195 |
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate și belșug!
Membrilor filialelor A.C.Ch.M.R.R. născuți în luna FEBRUARIE
Filiala/ Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua /Anul nașterii |
BUCUREȘTI |
||
Hâncu Nelu | Col. | 23.02. 1933 |
Marin Marilena | s.c. | 01.02. 1947 |
Nedelcu Valerică | Col. | 11.02. 1936 |
Popescu Aurel | Col. ing. | 26.02.1941 |
Roman Ioan | Col. ing. | 21.02. 1945 |
Stoean Olga | prof. | 02.02.1942 |
Trandafir Ion | Col. | 06.02. 1930 |
CÂMPULUNG MUȘCEL |
||
Mak Adalbert | Cpt. | 26.02.1963 |
BUZĂU |
||
Gheorghiu Ioan | Col. | 17.02.1957 |
Costache Ion | Lt.Col. | 21.02.1946 |
Vlad Gigi | Mr. | 25.02.1962 |
Tabacu Stefan | Plt.adj. sef | 28.02.1949 |
Scarlat Marcel | Plt.maj. | 27.02.1962 |
VASLUI |
||
Boghian Gh. | Plt.adj. | 26.02.1929 |
Chiratcu Neculai | Plt.adj. | 03.02.1957 |
HUȘI |
||
Cata M. Martin | Col. | 07.02.1956 |
IAȘI |
||
Asaftei Ion-Dorin | Col. | 14.02.1952 |
Le urăm mulți ani fericiți, cu sănătate!
Capricornilor și vărsătorilor, membrii ai filialelor A.C.Ch.M.R.R.,
și tuturor rezerviștilor militari născuți în luna IANUARIE
Filiala/ Numele și prenumele |
Gradul |
Ziua de naștere |
BUCUREȘTI |
||
Anorocioaei Turel | Col. | 14.01.1953 |
Botez Vasile | Col. | 09.01.1932 |
Diaconu Ştefan | Col. | 18.01.1948 |
Iancu Ştefan | Gl.mr. | 23.01.1925 |
Jumătate Lucian | Col. | 14.01.1947 |
Moisescu Marin | Col. | 02.01.1944 |
Patraş Laurenţiu | Col. | 18.01.1926 |
Zamfir Alexandru | Col. | 01.01.1939 |
Zamfirescu Gheorghe | Col. | 15.01.1940 |
CÂMPULUNG MUȘCEL |
||
Muşat Vasile | Slt. | 01.01.1947 |
Negoescu Ioan | Plt.adj. şef | 03.01.1949 |
Popa Mircea Emil | Mm.cl.I | 01.01.1957 |
BUZĂU |
||
Hancu Gheorghe | Col. | 28.01.1950 |
Constantinescu Nicolae. | Col. | 21.01.1950 |
Cazan Vasile | Mr. | 27.01.1955 |
Coman T. C-tin | Mr. | 29.01.1960 |
Toma Gh. Laura Steluta | Cpt. | 24.01.1969 |
Dinu A. Constantin | Mm.pr. | 09.01.1961 |
VASLUI |
||
Pasarel Costel | Cpt. | 19.01.1956 |
HUȘI |
||
Şapcă N. Nicu | Col. | 21.01.1945 |
22 – 24 noiembrie 2016
A.C.Ch.M.R.R. împreuna cu Academia Fortelor Terestre (AFT) au organizat sarbatorirea a 55 de ani de invatamant neîntrerupt de CHIMIE MILITARA in Garnizoana SIBIU
